Mensen die me wat beter kennen (en nu al mijn lezers dus ook) weten dat ik een eigenlijk een enorme koffiesnob ben. Koffie drinken buitenshuis is lang niet altijd een genot, sterker nog het is doorgaans zo dat ik me maar voorhoud dat caffeïne óók belangrijk is om de dag door te komen. Ik heb een prachtige espressomachine (voor de kenners: een Quick 980 Andreja), krijg daar binnenkort eindelijk een geweldige koffiemolen bij en ik koop mijn verse bonen bij voorkeur bij Brandmeesters.

Wat heeft dit nu met leren en technologie te maken? Wat betreft espresso maken ben ik autodidact. Ik heb in de loop der jaren redelijk ingelezen via internet en ik maak best een aardige espresso. Mijn melkschuimkwaliteiten zijn echter stukken minder (hoewel viste de herrie van de Quick altijd erg indrukwekkend vindt) en ik ben eigenlijk ook een beetje te lui om het verschil tussen een macchiato en latte goed uit mijn hoofd te leren. Ook het feit dat ik die maar zelden hoef te maken speelt daarbij een rol. Kortom, ik ben eigenlijk gewoon een liefhebber die vooral erg z’n best doet om de ervaren thuiskoffiezetter uit te hangen.

Maar dat gaat veranderen want voor mijn verjaardag heb ik van mijn teerbeminde een workshop Master Espressozetter cadeau gekregen. Supercadeau, maar ik vind dan dat ik wel een beetje goed beslagen ten ijs moet komen. Ik wil dus eigenlijk die workshop vooral volgen als een soort bevestiging. Dat vergt voorbereiding en daar kan tech goed bij helpen lijkt me. Bij toeval ontdekte ik dat er in de App Store een heel aardig aanbod is aan apps die je helpen met je barista-vaardigheden.

Er zijn twee betaalde apps die er uit springen: Home Barista (€2,39) en iCoffee (€3,99) . Beide ogen erg informatief en zien er prachtig uit. Home Barista lijkt zich exclusief te richten op bezitters van een espressomachine. En geeft recht-toe-recht-aan aanwijzingen over hoe je de mooiste espressodrankjes maakt. In stappen word je door het maken van je zwartgouden genot heen geleid. Daarnaast biedt de app nog een overzicht van handige tips. Zelfs het maken van latte art wordt behandeld. iCoffee lijkt ‘inhoudelijk’ wat breder en geeft ook tips over het maken van lekkere koffie met mochapotjes, doordrukkannen en reguliere koffiezetapparaten. Het is wat meer een naslagwerk , waar Home Barista wat meer een praktische gids is voor de thuisbarista. Die laatste gaan we dus eerst maar eens proberen. Lijkt me een leuk mini-experiment om te kijken of je een echte handvaardigheid kunt verbeteren met je iPhone of iPod touch. De Èchte test komt dus met de workshop. Want als ze bij Boot zeggen dat het er goed uitziet, dan geloof ik dat voetstoots.

Tagged with →  
Share →